Recensies Oonya

Lezersrecensie: Conny Schelvis-Mens

Titel: Oonya

Auteur: Nanesa

Isbn 9789493275720

Genre: Kinder-jeugdboek

Na het lezen van een pittige thriller van deze auteur (die bij mij hoge ogen scoorde) was ik wel benieuwd naar dit boek.

De cover trekt mij totaal niet aan dus zou het zelf niet snel aanschaffen als ik het zag liggen in de boekhandel. Ook de tekst op de achterzijde niet.

Hoewel de auteur zelf heel enthousiast is over de illustraties ( logisch anders zou ze ze niet gebruiken), vind ik ze er niet uitspringen. Ze passen wel goed bij het verhaal.

Ik lees veel fantasy en kinderboeken. Er zijn al heel veel boeken waarbij de hoofdrolspeler met een speciale gave op pad moet om iets of iemand te redden.

Dus ik was heel benieuwd of dit boek hier bovenuit kon steken.

Inhoud :Oonya is geboren op Goyan. Ze groeit op in een wereld met mensen die speciale krachten hebben, ook zij zal haar gaven ontdekken.

Als haar vader niet terugkeert van een reis besluit ze hem te gaan zoeken.

Een zoektocht vol gevaren en obstakels met als doel haar vader te vinden.

De schrijfstijl is toegankelijk. Niet te moeilijke zinsopbouw dus dat is prima geschikt voor jonge lezers. Leeftijdsindicatie vind ik lastig, ligt erg aan kind en leesniveau.

Ook doet het hier en daar wat klassiek aan, kan komen dat de auteur Vlaams is en daar gebruik je soms andere woorden, zinnen. Of je soort oud sprookje leest.

Meestal zijn kinderen die fantasy lezen wel wat gewend dus zou ik zeggen 9 plus.

Het eerste deel is verteld vanuit Oonya en pas in laatstw stuk verspringt deze tussen Oonya haar en Zion, een ander karakter. De wisseling gaat soms wat snel, de namen staan bij de stukken wat wel nodig is.

Ik vind deze wisseling jammer. Het verhaal had meer structuur gehad als het bij 1 perspectief had gebleven.

In het begin kabbelt het wat door, Oonya groeit op, een klein eigenzinnig (eigenwijs?) meisje en krijgt elke verjaardag een cadeau en les van haar vader.

Pas als vader verdwijnt en ze op pad besluit te gaan komt er tempo in het verhaal en ga je mee op avontuur langs bijzondere werelden en figuren. Dat tempo wordt lekker vastgehouden.

Verhaallijn is niet altijd strak maar loopt wel goed door.

Het verhaal heeft een goed afgerond einde.

Niet iedere auteur kan meerdere genres schrijven. Niet nodig ook. Ik prefereer de lugubere thriller van haar boven dit kinderboek.

Het leest redelijk vlot weg, qua vertelstijl niets mis mee maar qua inhoud was het voor mij soms wat te uitgebreid om het verhaal vast te houden.

Daarom zou ik het drie sterren geven als ik er een beoordeling aan zou moeten geven.

Lezersrecensie    

Een boek over doorzettingsvermogen.

 door sven (JustBooks) 29 april 2023  

Nanesa is eigenlijk het pseudoniem van Nathalie Hufkens. Wonende in Diepenbeek maar opgegroeid in Hasselt. Ze begon met schrijven toen ze door ziekte aan huis gebonden was en niet direct wist waar ze haar mee kon bezighouden. Na elf jaar rolde er een jeugdboek van de band, Oonya.
Om het boek te schrijven kreeg ze de versterking van Sigrid Coymans die actief is als illustrator onder de naam CreaSigs.


Het verhaal
Oonya groeit op onder het waakzame oog van vader en moeder. Op Goyan, waar ze woont, wordt ze omringt met mensen die speciale krachten hebben. Dat Oonya dus ook over krachten zal beschikken lijkt zeer waarschijnlijk. Wanneer haar vader niet terug komt van een gevaarlijke reis beslist ze om hem te gaan zoeken. Op haar zoektocht leert Oonya meer en beter hoe ze met haar krachten moet omgaan en wat ze er allemaal mee kan. Die tocht brengt haar naar verschillende werelden waar ze zowel bondgenoten als vijanden leert kennen. Velen willen haar helpen om haar vader te vinden maar de tijd tikt genadeloos verder. Hoe langer het duurt hoe slechter de afloop wel eens zou kunnen zijn.

Mijn gedacht.
De keuze viel om het verhaal in de ik-vorm te schrijven. Je zit mee in het verhaal in plaats van het te bekijken vanop afstand. Hierdoor blijf je ook als lezer gekluisterd aan het verhaal.
De schrijfstijl leest enorm vlot, gewoonweg omdat er altijd wel iets aan het gebeuren is. Er zit genoeg spanning in het verhaal om het interessant te houden.
De werelden die de revue passeren worden mooi omschreven wat bijdraagt aan de magie in het verhaal.
Die magie wordt dan nogmaals versterkt door de illustraties die her en der in het boek te vinden zijn. Soms als randanimatie, maar soms ook pagina vullend. Leuk om als lezer te zien of de wezens die je je inbeeldt tijdens het lezen van het verhaal overeenstemmen met de illustraties van Sigrid.
Qua personages zit het ook wel goed. In het grootste deel van het boek volg je het verhaal door de ogen van Oonya. Direct dan ook het hoofdpersonage van het verhaal. Een jongedame die opvalt door haar enorm doorzettingsvermogen.
Vanaf het laatste derde deel krijgen andere personages ook de kans om hun verhaal te vertellen. Waardoor dit bijdraagt aan het verhaal doordat je sommige passages vanuit verschillende invalshoeken te verwerken krijgt.
Er passeert ook een diversiteit aan wezens in het verhaal. Denk maar aan elfen, dwergen, trollen, gedaantewisselaars, eenhoorns, enz.….. Allemaal worden ze goed beschreven qua uiterlijk en hun karakter komt genoeg naar boven om te passen bij het verhaal.


Het slot
Het slot sluit mooi het verhaal af alhoewel het misschien kan aanvoelen alsof er nog verhalen zullen bijkomen. Maar het kan ook gewoon zijn dat je als lezer je dit gewoon enorm graag wil. Het slot bevat nog genoeg spanning om de aandacht tot de laatste pagina vast te houden. Grote plottwisten zijn er niet echt meer maar dat zou niet veel meer bijdragen aan het verhaal.


Conclusie
Een zeer leuk jeugdboek om te lezen. Een boek dat doorzettingsvermogen gebruikt als grote thema in het verhaal. Een verhaal dat zich afspeelt op verschillende werelden met elk zijn eigen wezens en gevaren.

Lezersrecensie    

Heerlijk jeugdboek

 door Het Boekenbijtje 30 april 2023  

Oonya gaat over een meisje dat opgroeit in Goyan. In Goyan heeft iedereen een bijzondere kracht. Wanneer Oonya 15 jaar wordt , komt ze haar kracht te weten en is er wel iets heel bijzonders aan de hand.

Oonya gaat samen met haar vader op pad naar andere werelden. In de eerste wereld wonen de trollen en elfen. Daar ontmoet ze de Selwyn, een blond elfenmeisje. Daarna reizen ze door naar de wereld van de dwergen , waar Oonya en haar vader gaan jagen. Daarna ga ze weer terug naar huis.

Op een dag gaat haar vader alleen op pad voor een belangrijke taak. Oonya’s vader komt niet terug en Oonya gaat hem achterna en reist door verschillende werelden met bijzondere magische wezens. Zal ze haar vader vinden?

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm en wordt verteld vanuit de ogen van Oonya. Wanneer Oonya haar vader gaat zoeken , wordt er ook verteld vanuit haar reisgenoten die ze in verschillende werelden ontmoet. In het begin was het even verwarrend, maar toen het eenmaal duidelijk was, gaf dit een extra dimensie aan het verhaal.

De werelden worden levendig beschreven en zag ik zo voor me. Mede door de prachtige illustraties van Sigrid Coymans. Elke wereld heeft ook zijn eigen symbool die bij het begin van de hoofdstukken en onderaan bij de bladzijdes staan, zodat altijd duidelijk is in welke wereld Oonya is.

Oonya, haar vader,haar vriendin Selwyn en al haar reisgenoten hebben allemaal duidelijke karakters. Zo is Oonya van jongs af aan een enorme doorzetter.

Het verhaal gaat vooral over doorzettingsvermogen, maar ook vriendschap, samenwerking en opkomen voor een ander. Het is heerlijk om tussen de verschillende werelden te reizen en alle magische wezens te ontmoeten.

Alhoewel het verhaal geen plottwists kent, is het een heerlijk verhaal om te lezen . Het verhaal is vlot geschreven en er gebeurt voldoende. Voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen die nog steeds het jonge meisje of jongen niet kwijt is geraakt.

Het blijft jammer dat ik bij Hebban geen halve sterren kan geven, want dit verhaal verdient 4, 5 sterren!

Lezersrecensie    

Fantasy ten top

 door MissMyp 02 mei 2023  

Voor boekentoer olv Attie Dotinga las ik “Oonya” van de auteur Nanesa.

Op Goyan wordt een bijzonder meisje geboren. Grootgebracht in een wereld omring door mensen met speciale krachten, ontdekt ook Oonya dat zij speciale gaven heeft. Wanneer haar vader op een dag niet terug komt van een belangrijke reis, besluit zij om hem te gaan zoeken. Wetende dat ze gevaren en obstakels zal tegenkomen, deinst Oonya er niet voor terug deze te moeten trotseren om haar vader te vinden. Tijdens haar zoektocht ontdekt Oonya dat haar gaven veel waardevoller zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Toen ik het boek binnen kreeg viel me gelijk de prachtig geïllustreerde kaft op, ik kreeg meteen zin om te lezen en zo geschiedde.
Het verhaal begint bij de geboorte van Oonya, de hoofdstukken daarna beginnen steeds met haar verjaardag. Haar vader stoomt haar klaar voor de volwassenheid.

Het verhaal is goed geschreven, de spanning wordt goed opgebouwd en tussen door de prachtige illustraties is een zeer waardevolle toevoeging. Ik heb het met veel plezier gelezen!

Lezersrecensie

Stef Knops 07 mei 2023 


Nanesa is 17 mei 1977 geboren, groeide op in Hasselt. Nu woont zij in Diepenbeek, samen met haar man en kinderen. Nanesa ontdekte dat schrijven haar een uitweg biedt, haar helpt te ontsnappen aan de werkelijkheid. Zij vindt het heerlijk een fantasiewereld naar haar eigen hand te zetten. Dat haar hersenen soms een eigen willetje hebben, een andere weg inslaan dan oorspronkelijk gepland ziet zij als ‘zalig toch?’

achterflap;

Oonya:

Op Goyan wordt een bijzonder meisje geboren. Grootgebracht in een wereld omringd door mensen met speciale krachten, ontdekt ook Oonya dat zij speciale gaven heeft. Wanneer haar vader op een dag niet terugkomt van een belangrijke reis, besluit zij om hem te gaan zoeken. Wetende dat ze gevaren en obstakels zal tegenkomen, deinst Oonya er niet voor terug deze te moeten trotseren om haar vader te vinden. Tijdens haar zoektocht ontdekt Oonya dat haar gaven veel waardevoller zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Omschrijf het boek in een paar woorden:

Dit verhaal volgt Oonya het hoofdpersoon op haar reis na volwassenheid en de zoektocht na haar vader, verder volg je haar ontwikkelingen van haar krachten die haar na veel verschillende werelden leiden en nieuwe vrienden. Persoonlijk hoop ik dat er nog meer avonturen met Oonya volgen.

  • A)Personages/ wereld; ( 1= slechte beschrijving/ super levendig
  • levendig en uitgebreid beschreven zowel de werelden als de personages 7
  • B) Algemene waardering van het boek; (1= slecht/10=super goed)
  • ik vond het makkelijk te lezen, echt open voor meer dan alleen Ya. Denk dat menig volwassene dit boek graag leest en er van geniet. 7,5
  • C) De schrijfwijze van het Boek; (1=niet te volgen/10= zeer meeslepend)
  • door dat het boek in de ik vorm van alle personges is geschreven, krijg je het mee kijken door hun ogen effect. 7,5
  • D) Waardering v/d illustratie`s; (1=helemaal niks/10=uitmuntend)
  • de verschillende illustratie`s die door het boek heen staan passen echt bij de stijl van het boek 8
  • E) Zou je dit boek bij anderen aanraden; (1=nee /10= aanrader)
  • ik zou dit boek aanraden bij zowel jeugd en volwassene 7

Eind cijfer (A+B+C+D=E/ 5 = ). 37/5= 7,4

%d bloggers liken dit: