Voorleesweek deel 4

Het duurde een tijdje voor ik dit deel geschreven had. Een voor mij (en zoveel anderen) gevoelig onderwerp naar voren brengen in de voorleesweek? Een goed idee? Toch wel, lijkt me. Welk onderwerp mag dan wel zo gevoelig zijn, denk je dan. Vandaag wil ik het met jullie hebben over Kanker. Waarom dan wel? Tegenwoordig krijgen zeer veel kinderen te horen dat één van hun geliefden deze ziekte heeft. Daarmee omgaan is vreselijk moeilijk. Want wat is kanker eigenlijk? En waarom krijgt net mijn broer/zus/oom/tante/oma/opa/mama/papa deze ziekte? Geloof me. Ik weet wat het is om het mee te maken. Om familie te zien vechten tegen deze ziekte. Om hen de ziekte te zien overwinnen… om nadien soms nog de strijd te verliezen. De pijn die in de harten van hun geliefden achterblijft. Het ontroosbare verdriet…

Nadat ik zelf doorheen zo’n vreselijke periode ging en mijn lichaam de strijd aanging, wilde ik in mijn klas prentenboeken omtrent dit thema. Ik moest en zou kinderen (en ouders) kunnen helpen om deze periode door te komen. Al was het maar door met hen een boek te lezen, een boek aan hen uit te lenen of aan een andere juf uit te lenen. Ze liggen na al die jaren nog steeds in mijn klas. Helaas worden ze praktisch elk jaar wel eens boven gehaald. Ik zeg helaas… want hoe graag ik deze kinderen ook wil helpen, hoe liever ik het zou hebben dat ze deze boeken niet nodig hadden, dat ze deze ziekte niet van nabij moesten meemaken.

Waar ik mij aan optrok, was schrijven, schrijven en schrijven. Het haalde mij uit een diepe put. Al wilde ik dat ik de creativiteit had om een prentenboek omtrent het thema kanker te schrijven, net zoals Nathalie Slosse deed. Ondertussen is ze helaas overleden, maar deze boeken houden haar levend in mijn klas: Grote Boom is ziek, Afscheid van Grote Boom en Toverdruppels. Ze schreef er nog meer. Op de website van Pleckmans vind je er nog andere: https://www.pelckmansuitgevers.be/auteurs-en-illustratoren/nathalie-slosse#gref

Een volgend prentenboek, dat net iets anders is vormgegeven dan de meeste boeken, is ‘Mama’s borst is ziek’ van Hanneke de Jager. Persoonlijk vind ik deze vormgeving heel mooi. Oordeel vooral zelf.

Wil je graag wat meer informatie over het boek en over Hanneke? Neem dan een kijkje op: https://www.hannekedejager.com/mamasborstisziek.html

Korte animatiefilm: Paultje en de Draak | Animatieblog

Naast de prentenboeken is er ook een korte film die me altijd is bijgebleven over kanker. ‘Paultje en de draak’ is een stoere en tegelijk heel treurige film over een jongen die kanker kreeg, de strijd aanging en de ziekte kon overwinnen. Deze film, waarin woorden niet nodig zijn, komt stevig binnen.

Wil je meer informatie over de film? Neem dan een kijkje op: http://www.animatieblog.nl/2013/02/korte-animatiefilm-paultje-en-de-draak-anikey/

Op deze site kan je de film ook bekijken. Neem alvast wat zakdoekjes bij de hand, want je zal ze nodig hebben.

Even een overzicht van enkele andere boekjes die in mijn klas te vinden zijn:

Als we over dit thema praten, kan je soms niet om het onderwerp ‘sterven’ heen. Daarom heb ik ook daarover wat boekjes in de klas. Deze boekjes zijn uiteraard niet enkel te gebruiken bij het thema kanker. Kinderen krijgen vaak met verlies te maken, dus deze boekjes worden vaak gelezen in de klas. Dit zijn er enkelen:

Ondanks het zware thema, wens ik iedereen fijne voorleesmomenten toe. Maak het gezellig, knus en lees voor…

Veel liefs,

Nanesa

Gepubliceerd door auteurnanesa

Schrijven is ontspanning en tegelijk inspanning. Genieten en tegelijk stressen. Herinneren en tegelijk loslaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: