Worstelen met promotie.

Nadat ‘Wraak’ in december 2020 het licht zag, begon het proces van de promotie van het effectieve boek. Laatst vernam ik van meer ervaren auteurs, dat je die promotie best al in gang zet voor je boek effectief ‘het licht ziet’…

Uiteraard is dat logisch en begon ik na te denken wat ik dan wel of niet gedaan had voor promotie…

Eén van de eerste dingen die ik deed, was een auteurspagina aanmaken op facebook en Instagram. Dit deed ik in oktober 2018 voor facebook en in november voor Instagram. Ruim op voorhand dus… De enige personen die mij volgden, waren familie, collega’s of vrienden. Later kwamen daar hier en daar enkele andere auteurs bij, die ik uitnodigde op mijn pagina en zo vriendelijk waren om te accepteren. Op facebook had ik in november 2020 103 volgers, op dit moment heb ik er 139. Op Instagram heb ik er 133. Ik heb ook een poging gedaan om op twitter te twitteren, maar dat heb ik al snel laten varen. Twitter is voor mij de meest onoverzichtelijke poel van woorden en commentaren die ik ooit gezien heb.

Op Sweek publiceerde ik regelmatig kortverhalen om een beetje naamsbekendheid proberen te krijgen. Ondertussen ben ik al geruime tijd niet meer op het platform geweest. Nadat ik Sweek ontdekte, ontdekte ik ook Canva. Ondertussen heb ik een abonnement, want werken met Canva is heel gemakkelijk. Waarvoor gebruik ik dit programma? Onder andere om berichten op facebook en Instagram visueel te maken. Anderzijds om presentaties en banners te maken. Daarnaast gebruik ik het nu ook heel vaak voor mijn werk of voor persoonlijke doeleinden. Heel leuk om creatief kaartjes en dergelijke te bedenken.

Hoe dichter we bij de lancering kwamen, hoe meer mensen belangstelling kregen. Uiteraard werden mijn berichten door familie of vrienden al wel eens gedeeld, wat eveneens voor meer belangstelling buiten mijn eigen facebookpagina zorgde.

Later, net voor de publicatie van mijn boek, zorgde ik ook nog voor een eigen website. Dit in november 2020. Dat was weer een heel leerproces. Dat is het eigenlijk nog steeds en ik moet toegeven dat ik het niet makkelijk vind om al deze pagina’s up and running te houden.

Achteraf bekeken, deed ik best al heel wat i.v.m. promotie. Vooral op mijn facebookpagina en Instagram als auteur, vb.: kleine stukjes tekst posten uit het boek; reacties van de redactie plaatsen; praten over het schrijfproces; teasers posten i.v.m. mijn kinderboek/jeugdboek ‘Oonya’ (prenten); teasers i.v.m. mijn boek ‘(Niet mijn) Embryo’; aankondiging lancering; aankondiging nieuwe cover…

Uiteraard werd dit enkel gepubliceerd op mijn pagina. Maar ik gebruikte vaak de nodige # # # om toch ook buitenstaanders op de hoogte te brengen van mijn schrijfwerk. Vb.: #nanesa #wraak #boekschrijven #ikhouvanschrijven #schrijvenisleuk

De juiste hashtags bij de juiste berichten zorgden voor meer bereik en meer betrokkenheidsacties.

Omdat het virus roet in het eten gooide, moest de lancering online gebeuren. Op mijn pagina zelf was er maar weinig belangstelling voor het filmpje, zo leek het. Al kreeg ik de avond zelf nog foto’s doorgestuurd, waar ik mezelf in het groot op het scherm zag. Het bleek dat er toch heel wat mensen met me mee vierden, ook al voelde dat helemaal niet zo.

Na publicatie nam de promotie toe. Op mijn eigen pagina postte ik natuurlijk de boeken in filmpjes en foto’s met de aanmoediging tot bestelling. En eindelijk durfde ik ook vaker op andere facebookpagina’s te pronken met het resultaat van mijn harde werk. Toch vond ik (en vind ik dat nog steeds) dat zeer moeilijk, want je moet alle regeltjes van de groepen grondig nalezen om te weten of je wel reclame mag maken en dergelijke meer.

Dankzij de vele deelacties van familie en vrienden, werden de berichten ook buiten mijn facebookpagina tegen wil en dank bekeken. Eén van die berichten werd opmerkelijk meer gedeeld dan de andere, nl.: “Wie oh wie wil dit filmpje delen om een beginnend auteur te helpen met de promotie van mijn boek?” Dit bericht, met een filmpje waarin ik recensies van lezers plaatste, werd 39 keer gedeeld en bereikte wel 3000 mensen.

De laatste maand heb ik Facebook ads ook uitgeprobeerd. Of het effectief meer betrokkenheid of meer verkoop genereert, weet ik op dit moment niet. Toch wilde ik dit absoluut uitproberen. Of ik daar in de toekomst nog in zal investeren, zal nog moeten blijken.

Wat ik nu vooral nog post op mijn facebookpagina, zijn de recensies. Sinds enkele maanden lopen de meer officiële recensies binnen. Dat wil zeggen dat mijn boek steeds vaker gelezen wordt door de lezers die graag de Vlaamse auteur wil helpen met promotie. Hoe doen ze dat? Ze posten hun lezersrecensie op Hebban, op bol, Standaard boekhandel, Libris enz. Daarnaast posten ze deze recensies op de verschillende facebookpagina’s, hun eigen blog of Instagrampagina en maken ze op die manier reclame voor je boek.

Op dit moment lijk ik ‘uitgepromoot’ op mijn eigen pagina. Dus probeer ik nu vooral buiten de sociale media te werken aan promotie. Wat heb ik dan gedaan? Naar lokale boekhandels gestapt, zoals Standaard Boekhandel, Grim en de Fnac (al heb ik van deze laatste nog geen reactie gehad). Ook mocht ik mijn boek in de lokale Carrefour aanbieden voor verkoop. Ondertussen heb ik ook een aantal bibliotheken aangeschreven en is mijn boek al verkrijgbaar in de bibliotheek van Diepenbeek en Zutendaal.

Waar ben ik dus nu vooral benieuwd naar?

Verdere tips voor promotie uiteraard.

Laat maar komen, ik ben er klaar voor!

Gepubliceerd door auteurnanesa

Schrijven is ontspanning en tegelijk inspanning. Genieten en tegelijk stressen. Herinneren en tegelijk loslaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: