Voorleesweek 2021

Vanaf vandaag start de voorleesweek. Het leek me het ideale moment om mijn lievelingsprentenboeken eens in de belangstelling te zetten.

Vandaag deel 1

Zoals jullie misschien wel (of niet) weten, ben ik een kleuterjuf. Prentenboeken maken dus een groot deel uit van mijn boekenkasten. Het voorleesmoment is één van de mooiste momenten van de dag.

Laat ik beginnen met de prentenboeken die rond mijn 15de al kort even in mijn leven kwamen. Toen had ik een vriendje wiens mama de meest prachtige boeken tekende en schreef.

Lieve Baeten

Helaas zeg ik wel ‘schreef’ in de verleden tijd, want in 2001 stierf deze prachtige vrouw helaas.

Over wie heb ik het? Over Lieve Baeten natuurlijk. Ze was een Vlaams auteur en illustratrice. Jullie kennen haar vast en zeker van de prentenboeken van Lotje.

Nieuwsgierige Lotje, Lieve Baeten | 9789462911239 | Boek - bookspot.be

Die boeken, en vooral het boek ‘Nieuwsgierige Lotje’ (Clavis 1992), zijn tijdens de opleiding vaak uitgebreid aan bod gekomen. We deden er zelfs een musical over.

Andere boeken over Lotje zijn: “Lotje is jarig” (Clavis, 1994), “De kerstboom van Lotje” (Clavis, 1996) en “Lotje en de heksenprinses” (Clavis, 1998). Dankzij haar zoon kunnen we genieten van haar laatste boek. Want hij heeft dit boek verder vervolledigd door computerbewerkingen en uitgebracht: “Slimme Lotje” (Clavis 2003). Daar ben ik hem dankbaar voor, want ook dit is een prachtig prentenboek.

Boek Slimme Lotje - Lieve Baeten - Prentenboeken - Shopa
De LeesHoek: Lieve Baeten

Natuurlijk is Lieve Baeten niet alleen gekend omwille van Lotje. Ze schreef ook nog andere boeken: “Een hapje voor Nina” (Clavis, 1995), “Kleertjes voor Nina” (Clavis, 1995), “Tom gaat naar bed” (Clavis, 1995), “Waar is Tom?” (Clavis, 1995) en “Kleine draak” (Clavis, 2000).

Ook illustreerde ze voor anderen: “Geluk in een papiertje” (Clavis, 1991), “Eefje donkerblauw” (De Eenhoorn, 1992), “Aapje doet mee” (Clavis, 1997), “Snoep op stokjes” (Clavis, 1997), “Blauwe handjes” (Clavis, 1997), “Bibberbang” (Clavis, 1997) en “De man met de flaphoed” (De Eenhoorn, 1998).

Lieve Baeten kreeg voor haar boeken een aantal belangrijke prijzen: Boekenpauw (1993) voor “Nieuwsgierige Lotje” en Kinderboekwinkelprijs (1995) voor “Lotje is Jarig”.

Tot op de dag van vandaag zijn dit mijn lievelingsprentenboeken. Bij mij zijn ze in ieder geval een vaste waarde in de boekenkast en worden ze elk schooljaar weer verteld.

Hopelijk kunnen jullie tijdens de voorleesweek eveneens van haar boeken genieten.

Liefs,

Nathalie

Meer info kan je vinden op: http://www.lotje.net

Gepubliceerd door auteurnanesa

Schrijven is ontspanning en tegelijk inspanning. Genieten en tegelijk stressen. Herinneren en tegelijk loslaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: